wtorek, 31 grudnia 2013

Makowiec z jabłkami

                    Makowiec z jabłkami

 

 





CIASTO

    150 g margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa
    300 g margaryny
    900 g masy makowej z puszki
    2 szklanki cukru
    7  jajek
    900 g jabłek
    1 szklanka orzechów włoskich mielonych
    3/4 szklanki kaszy manny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia




Sposób przygotowania:
 
Składniki na dużą blaszkę 26 x 32 cm.
 Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na wyłożonej folią blaszkę .
 Nakłuwamy widelcem ,a następnie podpiekamy 10 minut w 200 stopniach C. 
 Margarynę rozpuszczamy.
 Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
 Odciskamy od soku. 
 Jajka ubijamy z cukrem.
 Dodajemy do nich masę makową z puszki ,jabłka oraz kasze i proszek do pieczenia. 
 Wsypujemy na koniec orzechy włoskie i wlewamy przestudzona margarynę .
Delikatnie mieszamy. 
 Przekładamy masę na podpieczone ciasto. 
Wyrównujemy jej powierzchnie .
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp 180 stopni przez 45- 50 minut.
 Kroimy, gdy dobrze wystygnie. 





1 komentarz: