wtorek, 31 grudnia 2013

Kokosowa tęcza

                         Kokosowa tęcza

 

 Biszkopt.


4 jajka
4 łyżki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczeni
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao do ciast


Masa kokosowa.


1, 5 szklanki mleka
130 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
250 g margaryny
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Pianka.


3 białka
1 galaretka wiśniowa
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
200 ml wrzątku


Dodatkowo
1 galaretka wiśniowa
Ananas z puszki krojony 

 

 Biszkopt.

 

 Miksujemy białka na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i cukier. 

Wsypujemy powoli mąki z proszkiem do pieczenia i kakao .Ciasto przelewamy do blaszki 32x26cm.
Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni. 

 Masa.

 

 Połowę mleka gotujemy z cukrem i wiórkami. Wlewamy resztę mleka rozmieszanego z mąkami i żółtkami. 

Gotujemy gęsty budyń.
Miksujemy z margaryną. Przelewamy na biszkopt. 

Posypujemy pokrojonym ananasem. 

 Pianka.

 

 Białka ubijamy na sztywno, łączymy z rozpuszczoną galaretką wymieszaną z żelatyną. Tężejącą przelewamy na masę kokosową. 

Następnie zalewamy rozpuszczoną w 400 ml wrzątku galaretką. 

Chłodzimy. 

 

 

1 komentarz: