czwartek, 20 czerwca 2013

Torcik z bitą śmietaną

               Torcik z bitą śmietaną 

 

 

Biszkopt :
5 jajek
7 łyżek cukru kryształ
8 łyżek mąki

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30 %
1 opakowanie masy śmietanowej dr.oetker

Masa z galaretką :
500 ml śmietany 30 %
1 galaretka zielona
100 g cukru pudru
migdały do posypania.
0,5 kg truskawek
 
 
 
 
 
BISZKOPT:
 
Białka ubijamy na sztywno ,pod koniec dodając cukier. Następnie łączymy je z żółtkami i mąką pszenna wsypując ja po łyżce do masy. Gotowe ciasto przelewamy do formy - tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 - 20 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Skrapiamy przegotowaną wodą . 
 
MASA ŚMIETANOWA: 
 
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dosypujemy zawartość gotowej masy śmietanowej. Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy , układamy plastry truskawek. Przykrywamy reszta masa . Nakładamy drugi blat biszkopta.
 
 MASA Z GALARETKĄ :

 Ubijamy śmietanę dosypując cukier puder. Galaretkę rozpuszczamy chwile wcześniej w 150 ml wody i już lekko tężejąca dodajemy do śmietany. Na blacie biszkopta układamy połówki średnich truskawek i zalewamy masą z galaretek już lekko tężejąca . Blaty biszkopta układałam w formie by masy nabrały odpowiedniego kształtu.i dobrze zastygły. 
 
 
 
 
 
 

8 komentarzy:

  1. Dobrze że nie mogę jeść takich pyszności, bo ja to bym od razu pół twojego torta zjadła. Wszystko co z truskawami to ja pochłaniam.:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i bita śmietana to duet idealny.Torcik ładny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że takiego ciacha nie powstydziłby się żaden mistrz cukiernctwa! Wygląda super!
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za życzenia :) Oj, przyda się zdrowie, żeby strawić taką bombę jak ten Twój torcik! A muszę go spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale nie wygląda skromnie, a bardzo okazale i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń