czwartek, 20 czerwca 2013

Torcik z bitą śmietaną

               Torcik z bitą śmietaną 

 

 

Biszkopt :
5 jajek
7 łyżek cukru kryształ
8 łyżek mąki

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30 %
1 opakowanie masy śmietanowej dr.oetker

Masa z galaretką :
500 ml śmietany 30 %
1 galaretka zielona
100 g cukru pudru
migdały do posypania.
0,5 kg truskawek
 
 
 
 
 
BISZKOPT:
 
Białka ubijamy na sztywno ,pod koniec dodając cukier. Następnie łączymy je z żółtkami i mąką pszenna wsypując ja po łyżce do masy. Gotowe ciasto przelewamy do formy - tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 - 20 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Skrapiamy przegotowaną wodą . 
 
MASA ŚMIETANOWA: 
 
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dosypujemy zawartość gotowej masy śmietanowej. Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy , układamy plastry truskawek. Przykrywamy reszta masa . Nakładamy drugi blat biszkopta.
 
 MASA Z GALARETKĄ :

 Ubijamy śmietanę dosypując cukier puder. Galaretkę rozpuszczamy chwile wcześniej w 150 ml wody i już lekko tężejąca dodajemy do śmietany. Na blacie biszkopta układamy połówki średnich truskawek i zalewamy masą z galaretek już lekko tężejąca . Blaty biszkopta układałam w formie by masy nabrały odpowiedniego kształtu.i dobrze zastygły. 
 
 
 
 
 
 

8 komentarzy:

  1. Dobrze że nie mogę jeść takich pyszności, bo ja to bym od razu pół twojego torta zjadła. Wszystko co z truskawami to ja pochłaniam.:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i bita śmietana to duet idealny.Torcik ładny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki skromny na urodziny męża

      Usuń
    2. oj tam od razu skromny,najważniejsze że smaczny

      Usuń
  3. Myślę, że takiego ciacha nie powstydziłby się żaden mistrz cukiernctwa! Wygląda super!
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za życzenia :) Oj, przyda się zdrowie, żeby strawić taką bombę jak ten Twój torcik! A muszę go spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale nie wygląda skromnie, a bardzo okazale i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń