czwartek, 6 czerwca 2013

Czarne Bambo

Dziś  polecam ciasto , które idealnie sprawdza się podczas domowych imprez : imienin, komunii itp. Wymaga ono trochę czasu by je zrobić ale efekt końcowy wynagradza nam starania.

                           Czarne Bambo

   

CIASTO MAKOWE:
150 g margaryny
8 jajek
20 g cukru pudru
100 g miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
300 g mielonego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody.

BISZKOPT :
białka z 6 jaj wykorzystanych do masy kremowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu 10 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KREMOWA:
6 żółtek
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
500 g margaryny

MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:
500 g obranego rabarbaru
500 g jabłek startych na tarce jarzynowej
2 galaretki agrestowe
1/2 szklanki cukru kryształ.
50 g margaryny
płatki migdałowe




 CIASTO MAKOWE:
  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno po jednym żółtko.
 Białka ubijamy chwilę wcześniej i odstawiamy na bok.
 Do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz pod koniec ubijania mak.
 Następnie dodajemy pianę ubitą z białek delikatnie miksujemy. 
Blaszki o wymiarach 36 x 25 cm wykładamy folią posmarowana olejem i oprószoną mąką .
Ciasto wylewamy do dwóch blaszek dzieląc je na tzw"oko" na równe części.
 Pieczemy osobno po 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 

 BISZKOPT:
Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.
Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.

 MASA KREMOWA:
 Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka. 
Resztę mleka gotujemy.
 Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.
Zimny miksujemy z miękką margaryną . 

MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA: 
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę .
 Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
 Wkładamy do garnka dodajemy cukier i margarynę .
 Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami.
 Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy. 

SKŁADAMY CIASTO; 
W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem.
 Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .
Przykrywamy ciastem makowym. 
Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową .
 Posypujemy płatkami migdałowymi.

 CHŁODZIMY W LODÓWCE. 



14 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, sezon rabarbarowy trwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak takie sezonowe połączenie rabarbaru i jabłek

      Usuń
  2. Świetna nazwa:) A ciasto wygląda super i musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie wygląda jak mambo. Fajne ciacho i ma tyle warstw smacznych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa ciekawa :-) dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar:-)

      Usuń
  4. Musiałaś się napracować. Tyle różnych warstw! Na pewno jest przepyszne!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się prezentuje :) lubię takie pracochłonne ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem, że jest niezbyt zdrowa, a na dodatek bardzo nie lubię soli. :) Koniec końców- nie używam jej wcale.
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto rewelacyjne,dużo warstw dużo pracy i czasu ale dla takiego ciasta można się poświęcić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wszelkie przekładańce, a Twój wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. a jakim składnikiem można zastąpić rabarbar? czy można zrobić masę na podstawie samych jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście możesz zrobić bez rabarbaru

      Usuń