wtorek, 2 lipca 2013

Malinowy torcik Puszek

                Malinowy torcik Puszek

 

 

    BISZKOPT;
    5  jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżek kakao
    7 łyżek cukru
kryształu
    1 szczypta proszku do pieczenia

    masa
    400 ml śmietany trzydzieści %
    1/2 szklanki cukru pudru
    400 g sera śmietankowego lub  
mascarpone
    300 g malin  świeżych
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej starta
    20 sztuk maliny do ozdoby
 

 BISZKOPT;

 
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Dodajemy jajka ,miksujemy.
Pod koniec dosypujemy delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i ubijamy na najniższych obrotach robota.
Przelewamy do przygotowanej tortownicy 24 cm i pieczemy 15 minut w temp.175 stopni C .Studzimy .
Wykładamy z formy . 

Formę wykładamy czysta folią aluminiową i wkładamy z powrotem blat biszkopta.

MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
Masę łączymy z serem śmietanowym taki jak na sernik lub serkiem mascarpone.
Chłodzimy gotową masę około 30 minut.
Następnie dodajemy oczyszczone maliny i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę na wystudzony biszkopt.
Posypujemy starta czekoladą i ozdabiamy malinami.Chłodzimy w lodówce około 3-4 godziny.

2 komentarze:

  1. Piękny torcik, bardzo puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada z owocami, lubię takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń