sobota, 15 czerwca 2013

Ciasto grysikowe ze śliwkami

Wygladem przypomina sernik ale po pierwszym kęsie przekonujemy się , że to nie on.




Ciasto grysikowe ze śliwkami



 

 


ciasto; 
 2,5 szklanki mąki 
300 g cukru kryształ
 5 żółtek
 200 g margaryny
 1 budyń czekoladowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 masa grysikowa:
 5 białek 
 1 budyń śmietankowy
 330 g cukru kryształ
 500 g śmietany 18 %
 120 g kaszy manny
 15 suszonych śliwek
 płatki migdałowe 




 CIASTO:

Miksujemy margarynę z cukrem.
Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
 Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym. 
Musi nam powstać tj gruba kruszonka. 
Dzielimy ja na 2 części .
Jedna wykładamy tortownice o średnicy 26 cm a drugą zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do zamrażalnika. 

MASA GRYSIKOWA: 


Białka ubijamy na sztywno.
Dosypujemy cukier kryształ ciągle miksując.
 Wsypujemy kaszę mannę , wlewamy śmietanę i wsypujemy budyń śmietankowy. 
 Na wyłożone ciasto w formie wylewamy masę grysikową .
Śliwki obsypujemy lekko mąką i układamy na masie grysikowej.
 Na wierzch ścieramy mocno schłodzone ciasto .
Posypujemy migdałami  pieczemy 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 



5 komentarzy:

  1. Wygląda jak sernik :D Naprawdę świetne ciasto! Jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób i przekonasz się ,że warto je zrobić ,można zamiast śliwki dodać jakieś sezonowe owoce teraz np truskawki

      Usuń
  2. To prawda wygląda jak sernik,super ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty ale czarujesz pyszne ciasta. Masa grysikowa bardzo mi się podoba ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się Twój pomysł, lubię takie "zaskakujące" ciasta.

    OdpowiedzUsuń