piątek, 16 marca 2012

Dorsz z kaszą z nutą miodu



                                                 Kuchenne połowy, czyli rybne specjały





 http://www.neoflam.pl  


                                     Dorsz z kaszą z nutą miodu



Składniki:

2 płaty świeżego dorsza,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
przyprawa do ryb  ,
mąka,
 200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
 1 łyżka miodu prawdziwego,
 50 ml wina białego wytrawnego,
 2 łyżki masła,
sól do gotowania kaszy,
woda,
2 jabłka,
sok z cytryny,
1 cebula biała


Opatroszonego dorsza kroimy na mniejsze kawałki.
Solimy, pieprzymy ,oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z obu stron, najpierw od strony skóry.
Wykładamy na talerz i przykrywamy drugim by ryba niewystygła.

Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku.
Studzimy po ugotowaniu .
W rondelku rozpuszczamy masło.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebule, a następnie kasze i smażymy około 5 minut.
Dodajemy wino i mieszając czekamy aż trochę odparuje.
Dokładamy łyżkę miodu i pokrojone w kostkę jabłka.
Dusimy razem około 5-10 minut.

Pamiętajmy o mieszaniu aby kasza nie przywarła do dna rondelka.
Na talerz wykładamy 4 łyżki kaszy , na nią wykładamy kawałki usmażonej ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz