niedziela, 18 marca 2012

Wieniec drożdżowy z bakaliami.

Ciasto drożdżowe tradycyjnie gości na stole wielkanocnym. Kawałek takiego ciasta można włożyć do koszyczka z pokarmami przeznaczonymi do poświęcenia. Jest on na tyle duży i podzielny, że dla każdego wystarczy po kawałku.




                                 Idealnie do tego wypieku  nadają się bakalie z  www.bakal.pl 


    


Składniki:

Ciasto;

ZACZYN:

250 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

2 łyżki mąki

1 łyżka cukru 


RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA:

500 g mąki
 

2 jajka

1 i 1/2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

100 g roztopionej margaryny
 

150 ml mleka
 


MASA BAKALIOWA;

60 g biszkoptów lub suchego biszkopta

150 g posiekanych orzechów włoskich Bakal

100 ml mleka

50 g cukru 



DODATKOWO:

pokrojone migdały lub płatki migdałowe Bakal

garść rodzynek sułtańskich Bakal

1 jajko do smarowania wieńca.

 

 

Robimy zaczyn z podanych składników. Przykrywamy go ściereczka i odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce. Po jego wyrośnięciu łączymy kolejno z podanymi składnikami, pamiętając ,że na końcu dodajemy margarynę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte na 30 minut. 


Międzyczasie robimy masę bakaliową :

W rondelku gotujemy 100 ml mleka z posiekanymi orzechami i cukrem. Studzimy i skruszamy biszkopty tak by masa była gęsta.

 

 

Gotowe ciasto wykładamy na stolnice wałkujemy na prostokąt 25-45 cm. Wykładamy masę bakaliową tak by brzegi ciasta były nią niepokryte.

 

Nacinamy brzegi wieńca w odstępach 2 cm i lekko je rozsuwamy.  Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy bakaliami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszamy ją do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz