środa, 11 stycznia 2012

Kawa w roli głównej.






                              Kawowo orzechowe ciacho



Składniki:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 jajka
8 dkg orzechów włsokich łuskanych


Polewa;
2 łyżki śmietany
2 łyzki kako
2 łyzki cukru
orzechy włoskie lub laskowe do ozdoby


Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy makę ,proszek do pieczenia i kawe. 
Na koniec dorzucamy pokruszone orzechy włoskie.
Forme keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką .
Wlewamy ciasto.
Pieczemy 25 minut w temeraturze 200stopni C. 
Po wystudzeniu kroimy na 2 cm kromki. 
Polewa:
 Wszystkie składniki polewy łączymy ze sobą podgrzewajac na małym ogniu.
Gotową polewą smarujemy ciasto i ozdabiamy orzechami.

2 komentarze: