" Kwadraciaki" - czyli oponki inaczej
składniki:
500 g maki tortowej
500 g sera półtłustego
1/2 szklanki cukru
sól
250 ml śmietany 12 %
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
olje do smażenia
Składniki przeznaczone na ciasto wkładamy do miski.
Zagniatamy około 15 minut by dokładnie się ze sobą połączyło.
Wykładamy na stolnice oprószoną mąką iwałkujemy na 4-5 mm placek.
Foremką w kształcie kwadratu wycinamy kwadraciaki, kieliszkiem do wódki wycinamy po środku kóło.
Małe kułeczka pozostałe z wycinania zagniatamy i robimy kolejne kwadraciaki.
Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
fajne te kwadratowe oponki, muszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuń