czwartek, 12 stycznia 2012

Mistrzowie Patelni

                                                               Vivat ser!
Danie z serem ,które jest  smaczne i efektownie wyglada. Polecam, bo takie połączenie smaków to rzadkość w naszej kuchni.

                                 "Kasza w sosie śmietankowym"


             
                                                               

składniki;
1 woreczek kaszy gryczanej - 100 g
10 dag fileta z kurczaka
100 g serka topionego smietankowego
3 czarne oliwki
2 owoce kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyzka masła
miąższ z dwóch pomidorów
sól
pieprz kolorowy do smaku

Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy masło.
Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą i pieprzem kolorowym. Smażymy na maśle aż się przyrumieni.
Dodajemy 3 serki śmietankowe.
Dokładnie rozdrabniamy widelcem ciągle mieszając aż się dobrze rozpuści. Z dwóch pomidorów wydrążamy miąższ.
Dodajemy do zawartości rondelka.
Kapary, oliwi i natkę pietruszki drobno kroimy. Wrzucamy do sosu, mieszamy.
Gotujemy razem jeszcze około 5-10 minut.
Gotowym sosem polewamy wyłożoną na talerzu kasze.


                                                                      Coś z niczego !

"Krokiety z ziemniakami i mięsem mielonym"



Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 łyżki natki pietruszki
pieprz świeżo mielony do smaku
1 cebula biała
sól

Ciasto naleśnikowe:
 3 szklanki mąki
3 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
bułka tarta do obtaczania
1 jajko rozmącone do maczania krokietów


Ciasto:

Z mąki, mleka jajek i szczypty soli miksujemy ciasto na naleśniki.
Pieczemy na rozgrzanej patelni , na odrobinie oleju naleśniki.

Farsz:
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy mięso mielone.
Rozdrabniamy je widelcem i smażymy około 10 minut.
Doprawiamy do smaku pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.
Ziemniaki ugotowane ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z usmażonym mięsem.
Mieszamy dokładnie.
Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i zwijamy krokiety.
Każdy przygotowany krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.



Drugą propozycją są :


http://www.neoflam.pl

                                Wegetariański przysmak, czyli warzywa w roli głównej
                                             
                                                    "Racuszki z kaszy gryczanej"





Składniki:
5 ziemniaków
1 woreczek kaszy gryczanej 100 g
natka pietruszki
4 łyżki mąki
1 jajko
sól i pieprz do smaku.
olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy tak jak na placki ziemniaczane.
Dodajemy do nich ugotowaną kasze.
Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łączymy z jajkiem i mąką na jednolitą mase.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.


Danie dla jaroszy, proste i też  z "niczego".


http://www.NEOFLAM.PL

                                         Wegetariański przysmak, czyli warzywa w roli głównej
                                                           

                                                                   "Kotleciki z fasoli"




Składniki;

2 puszki fasoli czerwonej konserwowej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
3 łyżki mąki
1 jajko
olej do smażenia

Fasolę odcedzamy od zalewy ,przelewamy wodą na sicie.
Miksujemy blenderem na papkę .
Dodajemy natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku.
Kształtujemy kotleciki.
Maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.
Smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron.




                                                                Sałatkowe inspiracje  
           
                                             
                                                           "Niedźwiedzia sałatka"


5 jajek ugotowanych na twardo
1 czerwona papryka
8 małych pieczarek marynowanych
4 ogórki konserwowe
80 g sera  z czosnkiem niedźwiedzim
1 mała cebula
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
pieprz ziarnisty świeżo zmielony
sól do smaku.

Jajka  wcześniej ugotowane i wystudzone obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
Ogórki, paprykę, pieczarki i cebule drobno kroimy również w kosteczkę.
Ser kroimy najpierw w plastry, a następnie w 2 cm kostkę
. Wszystkie składniki łączymy w miseczce.
Dodajemy majonez i musztardę
. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przyrządzeniu ze świeżym pieczywem.
                                       


                                          http://www.neoflam.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz