Kasza gryczana na pewno została przez niektórych zapomniana . W kuchni i ja ją zaczęłam używać od niedawna. Smak jej urozmaica dania w sposób, w który nieraz się niespodziewamy.
Naleśniki zapiekane z kaszą.
Ciasto naleśnikowe;
4 szklanki mąki tortowej
4 szklanki mleka
4 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz;
150 g kaszy gryczanej
0,5 kg pieczarek
1 cebula
pieprz czarny do smaku
mielona czerwona słodka papryka do smaku
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki keczupu łagodnego
Sposób wykonania:
Z podanych składników na ciasto naleśnikowe miksujemy ciasto. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki. Z tej porcji wychodzi 8 sztuk.
Farsz;
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Najlepiej używać kaszy w woreczkach.
W rondelku przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody powstałej podczas smażenia pieczarek.
Na koniec dodajemy kasze i natkę pietruszki. Doprawiamy keczupem i mieloną papryką. Studzimy.
Na upieczone wcześniej naleśniki nakładamy po porcji farszu i składamy w koperte.
Na blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem układamy naleśniki. Posypujemy delikatnie papryka .
Zapiekamy w nagrzanym do 175 stopni C przez 15 minut.
Naleśniki możemy podać z keczupem tak jak ja to zrobiłam. Doskonałe sa zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz