środa, 11 stycznia 2012

Naleśniki zapiekane z kaszą

              Kasza gryczana na pewno została przez niektórych zapomniana . W kuchni i ja ją zaczęłam używać od niedawna. Smak jej urozmaica dania w sposób, w który nieraz się niespodziewamy.





                                       Naleśniki zapiekane z kaszą.

Ciasto naleśnikowe;


4 szklanki mąki tortowej
4 szklanki mleka
4 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli

 Farsz;


150 g kaszy gryczanej
0,5 kg pieczarek
1 cebula
pieprz czarny do smaku
mielona czerwona słodka papryka do smaku
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki keczupu łagodnego

Sposób wykonania:

Z podanych składników na ciasto naleśnikowe miksujemy ciasto. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki. Z tej porcji wychodzi 8 sztuk.

Farsz;

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Najlepiej używać  kaszy w woreczkach.
W rondelku przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody powstałej podczas smażenia pieczarek.
Na koniec dodajemy kasze i natkę pietruszki. Doprawiamy keczupem i mieloną papryką. Studzimy.
Na upieczone wcześniej naleśniki nakładamy po porcji farszu i składamy w koperte.
Na blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem układamy naleśniki. Posypujemy delikatnie papryka .
Zapiekamy w nagrzanym do 175 stopni C przez 15 minut.


Naleśniki możemy podać z keczupem tak jak ja to zrobiłam. Doskonałe sa zarówno na ciepło jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz