niedziela, 15 stycznia 2012

Czas na eksperyment


Zdarza mi się bardzo często, że w kuchni pojawiają się takie produkty , które wcale nie używałam, a muszę coś z nich stworzyć. I dzisiaj był taki dzień .  Miałam do dyspozycji Felios ser solankowy z czarnymi oliwkami oraz suszone pomidory w oleju z ziołami.

I wymysliłam to :
                                                  Sakiewki de lux,ole




 Składniki to :

Naleśniki :
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju

farsz:
1 słoiczek Felios ser solankowy z czarnymi oliwkami
1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju z ziołami
100 g kaszy pęczak jeczmienny
2 łyżki miodu prawdziwego
3 łyżki masła
50 ml wina wytrawnego
2 łyżki śmietany 18 %

Ze składników przeznaczonych na naleśniki robimy ciasto. Odstawiamy na 10 minut ,po czym smażymy naleśniki na patelni o średnicy 10 -12 cm.
Farsz;
Kaszę gotujemy wg .przepisu na opakowaniu. Studzimy. 2 łyżki masła rozgrzewamy w rondelku.
Dodajemy pokrojone w kosteczke pomidory odsaczone z zalewy.
Wsypujemy kasze.
Oliwki z zserem także odsaczamy od zalewy. Oliwki kroimy na pół , a następnie w plasterki.
Dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy wino, chwilę smażymy by trochę odparowało.
Dodajemy pozostałą łyżkę masła i śmietanę oraz ser solankowy.
Smażymy jeszcze około 5 minut.
Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu tak by w każdym znalazł się kawałek sera.
 Składamy w koperte, spinamy wykałaczkami.
Układamy na blasze wyłożonej posmarowaną olejem folii i zapiekamy 15 minut w temp 170 stopni C .


Farsz nałożony na naleśnik.

A tu gotowe sakiewki do wsadzenia do piekarnika.

1 komentarz: