poniedziałek, 19 października 2015

Sernik z jabłkami

                      Sernik z jabłkami





Składniki:
ciasto:

250 g margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru kryształ
0,5 szklanki wody
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

masa serowa:

1 kg sera trzykrotnie mielonego 
0,75 szklanki cukru
125 g margaryny
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek

Dodatkowo; 

3 jabłka




Sposób wykonania;


Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotowujemy. Studzimy. 
Dodajemy jajka ,mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę . 
Połowę ciasta przelewamy do blaszki 32 x 23 cm. Resztę odstawiamy na bok.

Przygotowujemy masę serową :

Jajka rozbijamy oddzielając białka.
 Ubijamy je na sztywno. 
Margarynę ucieramy z cukrem.
 Dodajemy kolejno żółtka a następnie ser.
Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy całość delikatnie  z białkami.




Na ciasto układamy plastry jabłek.
 Na nie przelewamy masę serową, którą przykrywamy druga warstwą jabłek.
Resztą ciemnego ciasta polewamy masę serową.
Wstawiamy do zimnego piekarnika.
 Nastawiamy temp na 200 stopni i pieczemy 70 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.



                              Smacznego !!!

3 komentarze: