sobota, 26 grudnia 2015

Śledzie w sosie curry

                       Śledzie  w sosie curry



SKŁADNIKI;

10 filetów śledziowych matiasy
3 cebule białe
2 łyżeczki curry 
5 łyżek rodzynek
2 łyżki majonezu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziela angielskie 
2 liście laurowe
olej do smażenia 
sól i czarny pieprz do smaku.




SPOSÓB WYKONANIA;

Śledzie moczymy około 5 godzin w wodzie.
 Odsączamy na durszlaku a następnie kroimy w małe kawałki.
Rodzynki moczymy około 1 godziny.

Cebule kroimy w pióra i smażymy na oleju. 
Dodajemy curry ,rodzynki, ziele angielskie i liście laurowe. 
Smażymy chwile razem 
Podlewamy 300 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Mieszamy .

Zdejmujemy z ognia i studzimy. 
Dodajemy majonez.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy do sosu kawałki śledzia  i delikatnie mieszamy 
Chłodzimy w lodówce około 5 godzin.

Smacznego

1 komentarz: