sobota, 17 października 2015

Kruche ciasto z jabłkami

               
              Kruche ciasto z jabłkami 




Składniki:

ciasto:
1,25  szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
125 g margaryny


Beza:
6 białek 
0,5 szklanki cukru

masa :
1,5 szklanki cukru
0,25 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 szklanka śmietany kremówki 36 % 
5 dużych jabłek pokrojonych w plastry
             1 łyżeczka cynamonu






SPOSÓB WYKONANIA;

Składniki na ciasto siekamy nożem,a następnie szybko wyrabiamy.
 Wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. i chwile podpiekamy w temp 180 stopni.

Przygotowujemy masę

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta pianę dodajemy cynamon a następnie wlewamy śmietanę kremówkę . Wsypujemy mąkę.
Na koniec łączymy z jabłkami.
Przekładamy masę na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w temp 175 stopni tak by masa dobrze się ścięła. 
Ubijamy pianę z białek razem z cukrem. Przekładamy ja na masę  i pieczemy jeszcze 10 minut.







1 komentarz: