Kruche ciasto z jabłkami
Składniki:
ciasto:
1,25 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
125 g margaryny
Beza:
6 białek
0,5 szklanki cukru
masa :
1,5 szklanki cukru
0,25 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 szklanka śmietany kremówki 36 %
5 dużych jabłek pokrojonych w plastry
1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB WYKONANIA;
Składniki na ciasto siekamy nożem,a następnie szybko wyrabiamy.
Wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. i chwile podpiekamy w temp 180 stopni.
Przygotowujemy masę:
Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta pianę dodajemy cynamon a następnie wlewamy śmietanę kremówkę . Wsypujemy mąkę.
Na koniec łączymy z jabłkami.
Przekładamy masę na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w temp 175 stopni tak by masa dobrze się ścięła.
Ubijamy pianę z białek razem z cukrem. Przekładamy ja na masę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Moje ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuń