środa, 7 października 2015

Czekoladowa szarlotka z budyniem

   Czekoladowa szarlotka z budyniem




Składniki:
ciasto :

4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao do ciast
1 szklanka cukru kryształ
4 żółtka
375 g miękkiej margaryny
15 g proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto. 
Dzielimy na 2 części.
 Jedna część powinna być trochę większa od drugiej.
Większą chowamy do lodówki a mniejszą do zamrażalki.




Składniki na masę budyniową :

2 budynie waniliowe z cukrem
3 szklanki mleka

Dodatkowo;
1,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru kryształ.









Większy kawałek ciasta wykładamy do blaszki 32 x 24 cm. Nakłuwamy widelcem. 
Posypujemy bułką tartą.

 Jabłka obieramy, tniemy w cienkie talarki i wysypujemy na ciasto. Posypujemy cukrem.
Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń.Wylewamy jeszcze ciepły na jabłka.

 Mniejszy kawałek ciasta  ścieramy na warstwę budyniu. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 50 minut.


7 komentarzy: