niedziela, 10 maja 2015

Ciasto makowe z masą budyniową .

         Ciasto makowe z masą budyniową .





Składniki;

ciasto:

250 g masła lub margaryny

300 g cukru kryształ

4 duże jajka

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka 

1 szklanka niebieskiego  maku


Masa budyniowa:


2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
125 g masła

herbatniki





Sposób przygotowania:


Masło ucieramy z cukrem. 
Dodajemy kolejno jajka.

Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciągle miksując wlewamy mleko i wsypujemy mak.

Przelewamy ciasto do blaszki 32 x 25 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w temp 180 stopni C.

Przygotowujemy masę budyniową :


Połowę mleka gotujemy z cukrem.
 W pozostałej części rozrabiamy proszek budyniowy.
 Wlewamy go na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .
 Studzimy.
 Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń.

Wykładamy  masę na ciasto makowe.  

     Przykrywamy całość herbatnikami lekko dociskając.
Polewamy polewą czekoladową .
Chłodzimy w lodówce ok 3 h.









2 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto, zapisuję i zrobię bo uwielbiam budyń i mak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite! Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń