Składniki;
ciasto:
250 g masła lub margaryny
300 g cukru kryształ
4 duże jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 szklanka niebieskiego maku
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
125 g masła
herbatniki
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy kolejno jajka.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciągle miksując wlewamy mleko i wsypujemy mak.
Przelewamy ciasto do blaszki 32 x 25 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w temp 180 stopni C.
Przygotowujemy masę budyniową :
Połowę mleka gotujemy z cukrem.
W pozostałej części rozrabiamy proszek budyniowy.
Wlewamy go na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .
Studzimy.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń.
Wykładamy masę na ciasto makowe.
Przykrywamy całość herbatnikami lekko dociskając.
Polewamy polewą czekoladową .
Chłodzimy w lodówce ok 3 h.
Bardzo fajne ciasto, zapisuję i zrobię bo uwielbiam budyń i mak :)
OdpowiedzUsuńZnakomite! Wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuń