środa, 30 lipca 2014

Chleb cukiniowy

                      Chleb cukiniowy




 Składniki;

50 g świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej
1/2 szklanki oleju z suszonymi pomidorami
1/3 szklanki ciepłej wody
1 szklanka śmietany 12 %
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 średnia cukinia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
 




                   
        Sposób wykonania:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.

Do drożdży wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników.


Wyrabiamy ciasto.

 Gdy będzie zbyt luźne dosypujemy jeszcze ok. 200 g mąki. 

Przekładamy ciasto do formy keksówki o długości 25 cm.

Odstawiamy na 45minut w ciepłe miejsce.

Przed pieczeniem wierzch posypujemy ozdobnie bazylią i oregano. 

Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.

 


   Chleb idealnie smakuje posmarowany masełkiem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam domowy chleb! Fajny pomysł z cukinią :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń