sobota, 21 czerwca 2014

Truskawkowy ogród




Truskawkowy ogród








 Składniki;

1 kg truskawek
1 szklanka cukru
2 galaretki truskawkowe
1 bita śmietana śnieżka instant
1 galaretka agrestowa 
200 ml wody
200 ml mleka
30 małych truskawek







Sposób wykonania:


Oczyszczone truskawki wkładamy do garnka razem z cukrem i gotujemy aż się rozpadną.

 Pod koniec wsypujemy galaretki i energicznie mieszamy.
 Przelewamy do  prostokątnej foremki np po 1 litrowych lodach i odstawiamy do stężania.

Następnie kroimy na 1 cm plastry.
Wycinamy z nich  10 kwiatków, a resztę masy truskawek wykładamy do formy keksowej o wymiarach 10 x 20 cm.

Na wierzch układamy małe truskawki.
Bita śmietanę ubijamy w 200 ml mleka. 

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml wody i studzimy. 

Wlewamy cienkim strumieniem do bitej śmietany.
Kwiatki wycięte z masy truskawkowej układamy przy brzegach formy.
Przelewamy ją do foremki.

Chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
Dekorujemy świeżymi truskawkami.




                       Smacznego

2 komentarze: