Słodka szarlotka z orzechami.
Ciasto:
350 g mąki pszennej
250 g margaryny
120 g cukru kryształ
2 łyżki śmietany 18 %
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
2 opakowania galaretki agrestowej
Masa orzechowa:
180 g orzechów włoskich
180 g cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
150 g margaryny
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na 3 części .
Przekładamy do formy 23 x 32 cm.
Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.
Masa jabłkowa:
Jabłka drobno kroimy i przesmażamy z cukrem do momentu aż się zaczną rozpadać . Wsypujemy galaretki i energicznie mieszamy.
Studzimy.
Masa orzechowa:
Orzechy drobno kroimy.
Składniki na masę wkładamy do rondelka o grubym dnie. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu zagotowania.
Studzimy.
Składamy ciasto:
Na jeden blat ciasta wykładamy część masy jabłkowej. Przykrywamy drugim blatem.
Wykładamy znów kolejna warstwę masy jabłkowej i znów przykrywamy blatem ciasta.
Zalewamy masa orzechową.
Odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Takiej szarlotki jeszcze nie jadłam, a niesamowicie podoba mi się ta masa jabłkowa... uroczo zielona! Ciasto do zrobienia!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho.Ładnie wyszło z agrestem,pyszne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń