sobota, 21 czerwca 2014

Słodka szarlotka z orzechami.


Słodka szarlotka  z orzechami.



Ciasto:

350 g mąki pszennej
 250 g  margaryny

 120 g cukru kryształ

 2 łyżki  śmietany 18 %

 2 jaja

 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
2 opakowania galaretki agrestowej


Masa orzechowa:

 180 g orzechów włoskich 
  180 g cukru

  3 łyżki mleka

  3 łyżki miodu

  150 g margaryny




Sposób wykonania:

Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na 3 części .
Przekładamy do formy 23 x 32 cm.
Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.


Masa jabłkowa:

Jabłka drobno kroimy i przesmażamy z cukrem do momentu aż się zaczną rozpadać . Wsypujemy galaretki i energicznie mieszamy.
Studzimy.

Masa orzechowa: 

Orzechy drobno kroimy. 
Składniki na masę wkładamy do rondelka o grubym dnie. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu zagotowania.
Studzimy.






                           Składamy ciasto:

Na jeden blat ciasta wykładamy część masy jabłkowej. Przykrywamy drugim blatem.
Wykładamy znów kolejna warstwę masy jabłkowej i znów przykrywamy blatem ciasta.
Zalewamy masa orzechową.
Odstawiamy do lodówki na 4 godziny.

2 komentarze:

  1. Takiej szarlotki jeszcze nie jadłam, a niesamowicie podoba mi się ta masa jabłkowa... uroczo zielona! Ciasto do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho.Ładnie wyszło z agrestem,pyszne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń