poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Tort Amadeusz

                                             Tort Amadeusz

 




                                                       Składniki:

 

Ciasto ciemne
50 g margaryny  
1 szklanka  cukru kryształ  
  1 szklanka  mąki pszennej
4 łyżki kakao
5 jajek
1 łyżeczka  proszku do pieczenia  
Ciasto z bezą :

90 g margaryny
60 g  cukru pudru 3/4 szklanki  mąka pszenna  
3 jajka 
1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia 
  1,5 łyżki  mleka  
Masa malinowa:
 2 opakowania masy malinowej 
1 litr śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
 
Poncz;
2 łyżeczki kawy Jacobs CREMA GOLD
250 ml wody 
25 ml czystej wódki.
 



 

 

 Ciasto ciemne:

 
Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

  Margarynę roztapiamy. Wbijamy jajka do miski i wsypujemy cukier.

 Ubijamy na puszysta masę .

 Wsypujemy mąkę z dodatkami i nadal miksujemy.

 Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
Studzimy. 

 

 

Ciasto z bezą:


Margarynę łączymy z cukrem pudrem.

 Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.

 Dodajemy 0,5 szklanki cukru . 

 Margarynę ucieramy mikserem.

 Dodajemy kolejno po jednym żółtku. 

 Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy mleko. Przekładamy ciasto do tortownicy w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temp do 180 stopni. Ciasto pokrywamy pianą z białek. 

 Pieczemy 15 minut. Ciasto ciemne kroimy na 2 blaty. 

 

 Masa malinowa:


Do masy używamy gotowej masy malinowej Dr.Oectera, do której dodajemy tylko śmietanę kremówkę i   dosładzamy cukrem pudrem.

 Do ubitej kremówki wsypujemy cukier puder, a następnie  proszek z torebki i dokładnie miksujemy.

 Na jeden blat ciasta ciemnego skropionego ponczem wykładamy porcje masy.

 Przykrywamy ciastem z bezą .

 Na ciasto z bezą wykładamy znów porcje masy i przykrywamy ciemnym namoczonym ponczem blatem ciasta.

 Smarujemy boki i dekorujemy wg swojego własnego uznania. 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komentarze:

  1. Zdjęcia prezentują się niesamowicie. Mam nadzieje, że dostaniesz główną nagrodę w konkursie durszlaka. Ja natomiast chciałam zachęcić do skorzystania z równie ciekawego i szybkiego konkursu, w którym można wygrać produkty BIO - odpowiednie po tych smakowitościach :) Czas jaki poświęcisz to zaledwie minutka. Wystarczy ciekawy pomysł na hasło reklamowe związane ze zdrowym stylem życia. Więcej szczegółów na fb (po zalogowaniu):

    https://www.facebook.com/pages/Vibiopl/1446971335530680?id=1446971335530680&sk=app_139761029533870

    oraz

    www.vibio.pl/konkurs

    Zachęcam autorkę oraz fanów jej bloga :)

    OdpowiedzUsuń