sobota, 12 kwietnia 2014

Łaciatka biszkoptowa

                                          Łaciatka biszkoptowa



Składniki;

KROPKI;
90 miękkiej margaryny
90 g maki pszennej
90 g cukru pudru
1 białko
1 barwnik zielony w tubce

BISZKOPT:
3 jajka 
0,5 szklanki cukru
0,3 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej

MASA BUDYNIOWA: 

 200 g miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
1 budyń bananowy
sok z połowy mandarynki.




                                   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
kropki:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.
 Dosypujemy mąkę a następnie wlewamy białko.
 Gdy masa jest jednolita dodajemy barwnik z tubki i nadal miksujemy.
Przekładamy masę do szprycy i robimy kropki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowym olejem.
Wymiar blaszki to 42 x42 cm ale możemy użyć także 42 x 34 cm.


BISZKOPT:


Białka ubijamy z cukrem.

Następnie dodajemy po jednym żółtko.
 Wsypujemy mąkę, nadal miksując wlewamy powoli wodę . 
Ciasto przelewamy na blaszkę tak by masa była równomiernie rozprowadzona między kropki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut . Po upieczeniu wykładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w rulon.Odstawiamy by biszkopt wystygł.

KREM:

Budyń gotujemy na mleku. Studzimy.
 Margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając sok z mandarynki.
Dodajemy porcjami zimny budyń i dokładnie miksujemy.

Kremem przekładamy roladę .Zwijamy  w rulon i chłodzimy.
Trochę masy zostawiamy do posmarowania jej wierzchu.



1 komentarz:

  1. Bardzo smakowita rolada.U Ciebie zawsze słodko.Dobrze ma z Tobą, Twoja rodzina.

    OdpowiedzUsuń