niedziela, 27 kwietnia 2014

Zupa kalafiorowa z porem.

                                      Zupa kalafiorowa z porem.








SKŁADNIKI:
1 kalafior
1/2 części białej pora
1 marchewka
5 ziemniaków
4 szczypty suszonego koperku
1 łyżka przyprawy typu vegeta 
czarny pieprz do smaku
2 kostki rosołowe 
2 łyżki oleju.
3 l wody
2 łyżki śmietany 12 % 
2 łyżki mąki pszennej

 



 Sposób przygotowania:


 Por tniemy w cienkie półksiężyce.
W garnku rozgrzewamy olej i na nim smażymy go chwilę. 
 Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki.
Zalewamy wodą .
 Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy aż warzywa będą półmiękkie.
Kalafior dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy.  
Gotujemy. 
Doprawiamy do smaku vegetą lub Kucharkiem oraz czarnym pieprzem.
Wsypujemy koperek, może być świeży, gdy taki mamy.
Zupę zaprawiamy śmietaną rozrobioną z mąką.
Gotujemy jeszcze chwilę.















                                                             Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz