niedziela, 27 kwietnia 2014

Sernik z galaretką .

                                                     Sernik z galaretką .





 Składniki:

BISZKOPT:

120 g mąki pszennej
80 g cukru kryształ
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

MASA SEROWA:

100 g margaryny
1 kg sera sernikowego z wiaderka
4 jajka
1/2 szklanka cukru kryształ
30 g żelatyny

WIERZCH :
2 galaretki truskawkowe








 



SPOSÓB WYKONANIA: 

Biszkopt:
Jajka ucieram z cukrem , następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam mikserem.
Przelewam do małej formy 23 x 24 cm i piekę 25 minut w temp. 175 stopni C.


Masa serowa:

Najpierw moczę żelatynę w połowie szklanki wody.jajka ucieram na puch razem z cukrem. 
Dodaje ser i miękką margarynę. Miksuję .
 Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce dodaję do niej 1 łyżkę masy serowej, a następnie łączę z resztą masy.
Gdy masa zaczyna tężeć przelewam na wystudzone ciasto.
Chłodzę w lodówce.

Wierzch sernika polewam tężejącą galaretką rozpuszczoną uprzednio w połowie podanej na opakowaniu wody.
Wsadzam do lodówki jeszcze na około 2 -3 godziny.



3 komentarze: