piątek, 28 marca 2014

Obracany sernik z owocową galaretką .

Serniki dla Miksera - edycja 1.14                           

                              Obracany sernik z owocową galaretką .








 Składniki:

Galaretka truskawkowa:
2 kg truskawek mrożonych
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka cukru 

masa sernikowa:
1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego
400 ml śmietany 36 % 
7 łyżeczek żelatyny spożywczej
125 ml gorącej wody
1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo :
biszkopty okrągłe 
1 galaretka cytrynowa
350 ml gorącej wody.





 Sposób przygotowania:


Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie.
Wsypujemy cukier i smażymy do momentu rozpadnięcia owoców.
 Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. 
Mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową .
 Masę truskawkową przelewamy do niej i odstawiamy by masa dokładnie zastygła.


Przygotowujemy masę serową :

Ser miksujemy krótko mikserem.
Śmietanę 36 % miksujemy na sztywno dosypując cukier puder. 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Lekko studzimy. 
Do sera dodajemy ubitą śmietanę a następnie cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Miksujemy i przelewamy na masę truskawkową .
Odstawiamy do stężenia.
Przykrywamy masę serową biszkoptami wypukłą stroną do spodu.
 Galaretkę cytrynową rozpuszczamy i czekamy aż zacznie tężeć .
Zalewamy nią biszkopty.
 Zostawiamy sernik na całą noc w lodówce.
Następnie przykrywamy go okrągłym talerzem lub tacką minimalnie większym niż tortownica. 
Obracamy ja do góry dnem.
Ściągamy obręcz i folię aluminiową .
Mamy gotowy sernik.








                                 Delikatny i pyszny.Polecam.

6 komentarzy: