czwartek, 20 marca 2014

Rurki z kremem

                         Rurki z kremem





Składniki:

1 kg mąki pszennej
400 ml śmietany
4 łyżki cukru
300 g margaryny
 2 jajka

Krem budyniowy:

1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 cukry waniliowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła lub margaryny
500 ml śmietany 36 % 
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
2 jajka 
cukier kryształ.




Sposób wykonania:
 Z mąki, zimnego masła , 2 jajek  i śmietany zagniatamy szybko ciasto.
Wstawiamy na godzinę do lodówki.
 Po tym czasie wykładamy ,wałkujemy na 0,5 cm placki i kroimy na 2 cm paski. 
 Foremki rurki smarujemy olejem tylko przy pierwszym nakładaniu ciasta.

Nawijamy paski ciasta od wąskiej strony lekko nakładając kolejne warstwy  na siebie.
Układamy na posmarowanej masłem i obsypanej mąka blaszce tak by końcówka nawiniętego ciasta była na spodzie.

2 pozostałe jajka rozmącamy i smarujemy rurki. Posypujemy je cukrem kryształem po wierzchu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy blaszkę z rurkami.
Pieczemy 20 - 25 minut tak by nabrały lekko złotego koloru. Zdejmujemy z pomocą noża, który wkładamy do środka foremki by ją przytrzymać.

 KREM;

Do garnka wsypujemy mąkę ,cukier ,cukier waniliowy oraz wbijamy żółtka.
 Dolewamy mleko i energicznie mieszamy by nie było grudek. Ustawiamy garnek na gazie i na małym ogniu gotujemy by powstał nam gęsty budyń .
Studzimy go, a następnie miksujemy z miękką margaryną .
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy delikatnie z budyniem.
 Napełniamy kremem szprycę i wypełniamy środki rurek.  



3 komentarze:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie "Bitwa o tort"
    http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś chęci:)) Od dawna się do nich przymierzam:)

    OdpowiedzUsuń