Owocowy skubaniec.
Składniki na ciasto :
6 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru kryształ
2 łyżki kakao
2 łyżki maku niebieskiego.
Piana:
6 białek
1 szklanka cukru kryształ
0,5 szklanki niebieskiego maku
Wkładka owocowa:
3 duże jabłka
400 g truskawek mrożonych
1 szklanka cukru kryształ.
50 g margaryny
Sposób przygotowania:
Margarynę zagniatamy z mąką , żółtkami ,proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dzielimy na 3 równe części.
Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a trzecią niczym nie wzbogacamy.
Chłodzimy w zamrażalniku 30 minut.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią .
Dwa kawałki ciasta biały i kakaowy wykruszamy na dno tortownicy.
Truskawki przesmażamy na margarynie razem z obranym i drobno pokrojonymi jabłkami oraz cukrem.
Wyciągamy łyżką cedzakową owoce na ciasto.
Z białek ubijamy pianę .
Dosypujemy cukier, a na koniec mak.
Wykładamy na owoce.
Na pianę skruszamy kawałek ciasta z makiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temp 180 stopni C.
Pyszne ciasto,ciekawa pianka z makiem,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam
Usuńfajnie wygląda ta piana z makie, poproszę kawałek
OdpowiedzUsuńzapraszam
UsuńRównież podoba mi się Twój pomysł na makową piankę.
OdpowiedzUsuń