środa, 16 października 2013

Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi

     Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi.

 

                                                   Składniki;

Ciasto :

220 g mąki pszennej
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody

 

Nadzienie;

160 g sera pleśniowego typu Rokpol
200 g przysmaku surimi o smaku szczypców krabowych w oleju roślinnym
140 g makaronu falbanki Lubella
3 jajka
150 ml śmietany
1 papryka czerwona
1 cebula biała
200 g pieczarek
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

 

Zagniatamy szybko ciasto, a następnie chłodzimy w lodówce 15 minut . 
Formę do zapiekania smarujemy masłem.
 Schłodzone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej. 
Wylepiamy nim formę pamiętając o jej bokach. 
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut.

Wyjmujemy i studzimy.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę . 
Przesmażamy razem na rozgrzanej 1 łyżce oleju.
 Studzimy. 
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego.   
    Kroimy w cienkie plastry , a następnie w kostkę . 
 Surimi kroimy w małe kawałki zostawiając końcówki "szczypce".
 Łączymy paprykę i surimi z pieczarkami,  dosypujemy makaron ugotowany al dente.                 
   Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Śmietanę mieszamy z jajkami. 
Doprawiamy do smaku pieprzem.
 Dodajemy ser pleśniowy starty na tarce jarzynowej oraz olej roślinny pozostały z surimi.
 Zalewamy zawartość naczynia.
" Szczypce układamy na wierzchu  po bokach formy. 
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35- 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz