czwartek, 24 października 2013

Trochę lata i jesieni..

                            Owocowy skubaniec.





Składniki na ciasto :

6 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru kryształ

2 łyżki kakao
2 łyżki maku niebieskiego.

Piana:
6 białek
1 szklanka cukru kryształ
0,5 szklanki niebieskiego maku


Wkładka owocowa:

3 duże jabłka
400 g truskawek mrożonych
1 szklanka cukru kryształ.
50 g margaryny









Sposób przygotowania:
  

Margarynę zagniatamy z mąką , żółtkami ,proszkiem do pieczenia i  cukrem.
 Dzielimy na 3 równe części.
 Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a trzecią niczym nie wzbogacamy.
Chłodzimy w zamrażalniku 30 minut.
 Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią .
Dwa kawałki ciasta biały i kakaowy wykruszamy na dno tortownicy.
Truskawki przesmażamy na margarynie razem z obranym i drobno pokrojonymi jabłkami oraz cukrem.
Wyciągamy łyżką cedzakową owoce na ciasto.
 Z białek ubijamy pianę .
 Dosypujemy cukier, a na koniec mak.
Wykładamy na owoce.
 Na pianę skruszamy kawałek ciasta z makiem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temp 180 stopni C.






5 komentarzy: