środa, 9 października 2013

Torcik z budyniem czekoladowym

 
 
 
BISZKOPT
4 jajka
120 g cukru kryształ.
120 g mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
MASA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
500 ml mleka
0,75 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
100 ml wody
5 łyżek cukru kryształ

POLEWA
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao

DODATKOWO:
1 banan
2 łyżki orzechów laskowych tartych
 
 
 


Sposób przygotowania:
 
 
Biszkopt; Szykujemy ,odmierzamy składniki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
 Dodajemy następnie cukier ,żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Przelewamy do małej 23 cm tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut do temp 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy w formie. Kroimy na 3 blaty.
 
 Jeden blat biszkopta układamy na dużym talerzu.
 Już tężejący budyń wykładamy na biszkopt. Układamy plastry banana. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę masy i znów przykrywamy 3 blatem.
 
 
MASA BUDYNIOWA: 
 
Połowę mleka wlewamy do garnka gotujemy.W reszcie rozrabiamy proszek budyniowy i cukier. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki i wlewamy do gotującego się mleka. Dolewamy mleko z proszkiem budyniowym i gotujemy około 5 minut od momentu gdy zacznie bulgotać.Żelatynę moczymy w 100 ml zimnej wody. Dodajemy napęczniałą do gorącego budyniu, mieszamy i studzimy. 
 
 
 POLEWA: 
 
Cukier ,śmietanę i kakao łączymy na patelni lub rondelku. Podgrzewamy aż dokładnie się połączą ze sobą .
 
 
 
 
 Gotową polewą polewamy torcik.Ozdabiamy tartymi orzechami laskowymi.

1 komentarz: