sobota, 12 października 2013

Pyszne bułeczki.

Bułeczki szkolne z marmoladą obsypane orzechami.
 Składniki;
6 szklanek mąki pszennej
100 g świeżych drożdży 
6 łyżek cukru
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
400 g marmolady
100 g tartych orzechów włoskich
500 g margaryny 
4 łyżki mleka do smarowania bułeczek

sposób wykonania:

Do miski wsypujemy mąkę ,cukier. Wlewamy ciepłe mleko ,skruszamy drożdże  i wbijamy jajka.
Margarynę  roztapiamy i studzimy. Dolewamy do reszty skłądników i wyrabiamy lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice,wykrawamy szklanką . Na każde kółko nakładamy porcje marmolady i zlepiamy jak pierogi. Następnie kształtujemy małe bułeczki. Układamy na blaszce. Smarujemy mlekiem i posypujemy tartymi orzechami. 
Pieczemy 20 - 25 minut w temp 180 stopni C.

3 komentarze: