niedziela, 20 października 2013

Owocowe ciasto z pianką .

                                       Owocowe ciasto z pianką .


 

 

 

Składniki:

 

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

2 opakowania galaretki agrestowej

50 g masła

1/3 szklanki cukru

 

 

Masa jogurtowa:

1 jogurt naturalny 400 g

1 jogurt truskawkowy - 400 g 

2 opakowania galaretki truskawkowej 

250 ml gorącej wody

 

 

Pianka śmietankowa:

2  śmietany śnieżki

400 ml zimnego mleka 

2 galaretki cytrynowe.

250 ml wody

Dodatkowo;

Sos czekoladowy do lodów. 

3 banany 

 

 


 

 

Sposób wykonania;

Biszkopt; Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.dosypujemy pod koniec ubijania cukier puder. Powoli łączymy je z żółtkami oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę 25 x 32 cm wykładamy folią aluminiową posmarowaną dowolnym tłuszczem i obsypaną mąkę .Przelewamy ciasto,delikatnie wyrównujemy jego powierzchnię .
Pieczemy 35 minut w temp 160 stopni C.

Po upieczeniu studzimy,wyjmujemy z formy.
Formę wykładamy czystą folią tak by wystawała sporo za brzegi blaszki.
Wkładamy biszkopt z powrotem do formy.


Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy masło .
Smażymy razem około 10 minut cały czas mieszając. Pod koniec wsypujemy proszek galaretki i rozpuszczamy ją w podsmażonymi jabłkami.

Wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy powierzchnie .


Masa jogurtowa:

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 250 ml wody ,studzimy. 
Do zimnej  galaretki dolewamy 2 opakowania jogurtów.
 Mieszamy ,odstawiamy by masa zaczęła tężeć. Przelewamy na warstwę masy jabłkowej. 
Chłodzimy 30 minut w lodówce by masa dobrze zastygła.
 Wykładamy pokrojone drobno banany.



Pianka śmietankowa:

Bitą śmietanę miksujemy z 400 ml zimnego mleka. 
 Galaretki rozpuszczamy  chwilę wcześniej by wystygła. 
Przelewamy ją do bitej śmietany i chwilę miksujemy razem.
Przelewamy na warstwę masy jogurtowej.
Wyrównujemy jej powierzchnię .
Ozdabiamy sosem czekoladowym. 
Chłodzimy około 4-5 godzin by masy dobrze zastygły.






Smacznego !!!!!!!!

5 komentarzy:

  1. kolorowe ciasto, dużo pracy ale efekt jest świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekko i pysznie się zapowiada.chętnie kiedyś wypróbuję.
    msewka

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam na prawdę warto je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciacho ( https://www.facebook.com/pages/Kuchenne-labolatorium/193620880821237?fref=ts)

    OdpowiedzUsuń
  5. Misterny i bardzo efektowny przekładaniec.

    OdpowiedzUsuń