wtorek, 9 lipca 2013

" Zupa mięsno - warzywna "

      Dziś zmotywowana propozycją zrobienia dania z olejem rzepakowym zrobiłam pyszną zupę .
Jak na tą porę roku nie była by wskazana ale moc swoich młodych warzyw z ogródka i pyszne mięsko od znajomego nie powstrzymały mnie od jej zrobienia. Wyrazista w smaku w pełni zachwyci Wasze rodziny i znajomych.



                                         " Zupa mięsno - warzywna "

                        

 

 

Składniki:

1 kg świeżego mięsa z wieprzowiny np .karkówki
2 pętka kiełbasy swojskiej wędzonej
1 papryczka chili
6 średniej wielkości ziemniaków młodych
5 - 6 młodych marchewek
1 cebula
liść selera
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 słoiczek przecieru pomidorowego
8 szklanek wody  
czarny pieprz 
przyprawa typu vegeta - Kucharek.









Sposób wykonania:




Karkówkę drobno kroimy.
 Kiełbasę swojską kroimy w małą kosteczkę.
 Szykujemy garnek o grubym dnie i patelnie.
W garnku przesmażamy karkówkę na rozgrzanych 3 łyżkach  oleju, a po chwili dodajemy pokrojoną w pióra cebule.
 Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i przesmażamy około 5 minut swojską kiełbasę .
Do garnka przekładamy zawartość patelni, wlewamy wodę, wkładamy liść selera i gotujemy.
Ziemniaki i marchewkę obieramy ,a następnie ścieramy na tarce jarzynowej.
Papryczkę chili kroimy drobno razem z nasionami.
Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
 Dokładamy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę śmietaną rozmieszaną z mąką w odrobinie wody.
Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym i przyprawa typu vegeta ( Kucharkiem).

         




                                                    SMACZNEGO

3 komentarze: