wtorek, 2 lipca 2013

Drożdżowe z kruszonką

                Drożdżowe z kruszonką

 


30 g drożdży
1 łyżka cukru
50 ml mleka ciepłego
100 g margaryny
3   żółtka
1 łyżka cukru
250 g mąki pszennej






 CIASTO;
Z drożdży , 1 łyżki cukru i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy by podwoił swą objętość.
Margarynę ucieramy z żółtkami i 1 łyżką cukru. Dodajemy zaczyn , mąkę i wyrabiamy ciasto.

Przekładamy od razu do formy z kominkiem tworząc brzeg .

MASA SEROWA:
Ser miksujemy z dżemem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na ciasto w formie.

KRUSZONKA:
Zagniatamy margarynę z cukrem i mąką .Ścieramy na tarce jarzynowej na masę serową.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 1 godzinę.
Studzimy w formie.
 

3 komentarze:

  1. pyszna drożdżówka :) mogę kawałek ?? :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe z kruszonką - mniam:) Dobre na każdą porę roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak ciasto drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń