wtorek, 30 lipca 2013

Takie małe wspomnienie z wakacji ,,,

                 Kapitański przekładaniec

 


Składniki; 

ciasto jasne:

6 białek
1,5 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne;
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru 
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka brzoskwiniowa
2 paczki delicji o dowolnym smaku
polewa czekoladowa 
2 banany
sok z połowy cytryny. 






SPOSÓB WYKONANIA:


Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. 
Do ubitych białek dosypujemy resztę składników i wlewamy olej. 
Miksujemy na najniższych obrotach miksera. 

 Żółtka i jajka ucieramy z cukrem na puch. 
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kakao 
Wlewamy olej. Gotowe ciasta odstawiamy na chwilę . 
 Wykładamy porcjami oba ciasta .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 30 - 35 minut.
Miedzy czasie smarujemy blaszkę olejem i posypujemy ją mąką .
 .

 Po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty. 
 Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody każdą i odstawiamy do stężenia.
 Banany kroimy w plastry skrapiamy sokiem z cytryny. 
Na jeden blat ciasta wykładamy brzoskwiniową galaretkę lekko stężałą.
Na nią układamy namoczone w naparze z kawy delicje.
Wykładamy plastry bananów.
Zalewamy je wiśniową galaretką. 
 Przykrywamy drugim blatem ciasta.
 Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. 




 Ciasto chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO

2 komentarze: