czwartek, 4 lipca 2013

Ciasto 2 smaki

  •  

                       Ciasto 2 smaki

     

 
 
 
Ciasto piernikowe:
3 szklanki mąki
1 mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku
125 g margaryny
375 ml mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cukru
Ciasto ptysiowe:
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody.
5 jajek
Dodatkowo:
1 op. kremu Karpatka
500 ml mleka
250 g margaryny
Lukier :
5 łyżek cukru pudru
sok z czarnej porzeczki może być z kartonu
wiórka kokosowe do posypania ciasta
perełki do ciasta do ozdoby




 Ciasto piernikowe;
 Ucieramy jajka z cukrem i margaryna . Dodajemy dżem oraz wlewamy mleko. 
Miksujemy ,a następnie dosypujemy resztę sypkich składników. 
Formę o wymiarach 26 x 32 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką . Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy 50 minut w temp.200 stopni C.
 Po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty.

 Ciasto ptysiowe;
 W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody z margaryną . Wsypujemy make gdy margaryna się roztopi i połączy z wodą . Mieszamy energicznie by powstało jednolite ciasto. Zestawiamy z ognia . Gdy ciasto jest zimne miksujemy z jajkami. 
Wykładamy do takiej samej formy co piekliśmy ciasto piernikowe i pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C.

 Miedzy czasie przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. 
Na jeden blat piernikowy wykładamy połowę kremy ,przykrywamy ciastem ptysiowym. 
 Smarujemy drugą częścią kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta piernikowego. 
 Wierzch smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku.
 Posypujemy wiórkami i perełkami .





3 komentarze: