poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Babka herbaciana


                   Babka herbaciana



Składniki:

100 g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 torebki herbaty czarnej
125 ml wrzątku





           


                  Sposób przygotowania:




                      Herbatę zaparzamy i odstawiamy by 
wystygła.

Mąkę mieszamy z sodą ,proszkiem do 
pieczenia .

Margarynę ucieramy z cukrem

.Dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku.

Wsypujemy mąkę z dodatkami . 
Na koniec wlewamy cienkim strumieniem 
herbatę .
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej

margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką 

..
Pieczemy 50 minut w temp 180 stopni C.







3 komentarze:

  1. Chciałam się pochwalić i podziękować. Dziś zrobiłam babkę, wyszła pyszna i w sumie rano, jak wstanę założę się, że już jej nie zobaczę :)
    Zapraszam również do mnie, co prawda raczkuję w kuchni, ale na blogu kulinarnym niedługo umieszczę info o pysznej babce z linkiem, a na drugim zawsze można pooglądać :) http://moje-nie-moje.blogspot.com/ lub http://maybe-art-of-creation.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie słyszałam o takiej babce, ale wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię babki herbaciane :)

    OdpowiedzUsuń