niedziela, 9 listopada 2014

Jesienne smaki

Biszkopt z jabłkiem pachnący cynamonem




Składniki;
biszkopt;

6 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
13 łyżek oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób wykonania;

Miksujemy jajka z cukrem.
 Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Na koniec wlewamy olej.

Ciasto przelewamy do blaszki 25 x 25 cm. 


Kruszonka

150 g mąki pszennej
80 g cukru 
80 g roztopionej margaryny.

Dodatkowo :
3 jabłka 
1 łyżka mąki pszennej
cynamon


Sposób wykonania kruszonki.


Mąkę mieszamy z cukrem .
 Wsypujemy mieszankę do roztopionej margaryny i energicznie mieszamy aż powstaną nam grudki kruszonki.



Na ciasto wylane do blaszki wykładamy pokrojone w plastry i oprószone cynamonem i mąką  jabłka. Na nie wykładamy kruszonkę i ją także posypujemy cynamonem.


Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 45 minut.






1 komentarz: