środa, 12 listopada 2014

Kubanka

                           Ciasto Kubanka




Składniki;

Biszkopt;
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie proszku budyniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
200 g miękkiej  margaryny
2 łyżki kremu czekoladowego
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru



Dodatkowo:

1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietany kremówki 
1 masa śmietanowa Dr .Oetker
około 40 herbatników
125 ml  naparu z kawy
2 łyżki kakao granulowane 




Sposób wykonania:

Pieczemy biszkopt :
 Ubijamy białka dosypując do nich cukier. Kolejno dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Przelewamy do blaszki 32 x 25 cm i pieczemy około 25 minut w temp 175 stopni C.

Biszkopt po upieczeniu studzimy.

Międzyczasie przygotowujemy masę budyniową :
Żółta wraz z cukrem i obiema makami mieszamy w połowie mleka potrzebnego do przygotowania masy. 
Resztę mleka gotujemy a już na gotujące wlewamy mieszankę  i gotujemy gęsty budyń . Przykrywamy folią spożywcza i studzimy. Margarynę ucieramy.
Następnie dodajemy do niej po łyżce budyniu i kremu czekoladowego. 
Biszkopt skrapiamy naparem z kawy .
Wykładamy masę budyniową.
Przykrywamy warstwa herbatników.
 Smarujemy je delikatnie dżemem wiśniowym.
Znów wykładamy kolejną warstwę herbatników.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Wsypujemy proszek masy śmietanowej i delikatnie miksujemy.
Wykładamy delikatnie na herbatniki.
Posypujemy kakao granulowanym.
Schładzamy około 4 h w lodówce.



1 komentarz:

  1. Cyba wszyscy ostatnio je pieką :) Może czas i na mnie...? Twoja wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń