niedziela, 26 października 2014

Ciasto z jabłkiem pod kruszonką z makiem

Ciasto z jabłkiem pod kruszonką z makiem


 Składniki;

ciasto:

5 żółtek
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Pianka :

5 białek
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
2 duże jabłka
2 łyżki maku niebieskiego.



Sposób wykonania:

Składniki na ciasto szybko zagniatamy .
1/3 część wkładamy do zamrażalnika resztę ciasta wykładamy do wysmarowanej blaszki 32 x 20cm.
Pieczemy je 15 minut w temp 180 stopni C.

Międzyczasie ubijamy pianę z białek .
Wsypujemy proszek budyniowy i cukier. 
Miksujemy.
Wykładamy piankę na podpieczony spód.
Obrane jabłka pokrojone w małe kawałki układamy na piance.

Ścieramy na nie ciasto schłodzone w zamrażalce ,a następnie posypujemy je makiem. 

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 minut.


1 komentarz: