czwartek, 31 marca 2016

Babka z nutą porzeczki


Babka Baporzeczkibka z nutą z nutą porzeczki




Składniki :

5 łyżek dżemu porzeczkowego
1 szklanka mleka
125 g masła
5 łyżeczek kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szklanka cukru kryształ
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika 









Szykujemy składniki, które powinny być  w temp pokojowej.

Mąkę cynamon, 

sodę przyprawę do piernika przesiewamy na sicie. 

W garnku cukier mieszamy z kakao. 

Dolewamy mleko i mieszamy. 


Dodajemy masło i gotujemy. Następnie studzimy. 

Do wystudzonej masy dodajemy sypkie składniki. 


Mieszamy drewnianą łyżką. 

Dokładamy dżem. Białka ubijamy na sztywno.

 Do masy dodajemy żółtka a następnie delikatnie białka. 


Ciasto przelewamy do formy babki i pieczemy 45 minut 

 w temp 170 stopni.




2 komentarze: