wtorek, 10 marca 2015

Sernik "Zwiastun wiosny "

                    "Zwiastun wiosny "





Składniki;

biszkopt :

 6 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształ
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 barwnik koloru zielonego 

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dosypujemy do nich cukier.
Pomału wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. 
Masę dzielimy na 2 równe części .
 Do jednej dodajemy barwnik delikatnie mieszając łyżką.
 Dwie blaszki jednakowej wielkości 32 x 25 cm smarujemy i wykładamy folią aluminiową . Przelewamy ciasto do blaszek i pieczemy osobno 25 minut w temp 175 stopni C.
Wyjmujemy i studzimy.


Masa serowa: 

 1 kg sera twarogowego z wiaderka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g roztopionej margaryny
6 jajek
2 łyżki kremu czekoladowego
0,5 szklanki cukru. 

Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę . Dodajemy po łyżce ser.
 Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, a na koniec wlewamy cienkim strumieniem roztopiona margarynę .
Masę serową dzielimy na 2 części .
 Do jednej dodajemy krem czekoladowy typu nutella i mieszamy łyżką.

Na biszkopt zielony przelewamy masę serową bez dodatków, a na jasny biszkopt przelewamy masę serową z nutellą .
Pieczemy kolejno po 40 - 45 minut w temp. 175 stopniach C.
Zostawiamy na 10 minut każdy, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.



Masa brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń wraz z syropem
2 galaretki brzoskwiniowe
0,5 szklanki cukru 

Zawartość puszki przekładamy do garnka. Miksujemy blenderem na jednolita papkę .
Garnek ustawiamy na gazie i gotujemy jego zawartość z dodatkiem cukru .
Gdy masa się zagotuje wyłączamy gaz i wsypujemy  do niej galaretki.
 Mieszamy by się dokładnie rozpuściły.

Sernik na zielonym biszkopcie wkładamy do blaszki w której się piekł.
 Przelewamy lekką tężejącą masę brzoskwiniową na niego Przykrywamy jasnym biszkoptem z sernikiem czekoladowym.
Lekko dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. 







Masa rubinowa: 

2 galaretki rubinowe
3/4 szklanki gorącej wody
1 op. bitej Śmietany śnieżka
200 ml zimnego mleka.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy aż lekko przestygną .
 Bitą śmietanę miksujemy z mlekiem.
 Zimną galaretkę przelewamy do śmietany i miksujemy. 
Przekładamy delikatnie łyżką na sernik.
Chłodzimy 3 godziny w lodówce.
Dowolnie dekorujemy,ja użyłam żółte wiórka kokosowe.

6 komentarzy:

  1. Jaki kolorowy! Po prostu bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje i smak musi być rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy zamiast śnieżki mogę użyć kremówkę? Nie przepadam za śnieżką �� Marzena

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ten sernik, taki wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń