niedziela, 22 marca 2015

Babka cherry z rodzynkami.

             Babka cherry z rodzynkami.




Składniki

200 g miękkiej margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
 5 jajek 
250 ml czerwonego wina cherry CinCin
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka kakao do ciast
1 tabliczka gorzkiej czekolady 
100 g rodzynek.




Sposób wykonania:

Czekoladę drobno siekamy nożem.
 Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
 Białka ubijamy na sztywno wsypując pod koniec cukier kryształ.
 Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
 Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wlewamy cienkim strumieniem wino.
Wsypujemy posiekaną czekoladę .
Na koniec zmniejszamy obroty robota i dodajemy pianę z białek.
Wsypujemy rodzynki.
Gotowe ciasto przelewamy do formy babki.
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.


                                                                 Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: