Składniki
200 g miękkiej margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
250 ml czerwonego wina cherry CinCin
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka kakao do ciast
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g rodzynek.
Sposób wykonania:
Czekoladę drobno siekamy nożem.
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno wsypując pod koniec cukier kryształ.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wlewamy cienkim strumieniem wino.
Wsypujemy posiekaną czekoladę .
Na koniec zmniejszamy obroty robota i dodajemy pianę z białek.
Wsypujemy rodzynki.
Gotowe ciasto przelewamy do formy babki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.

Ale wspaniała baba :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna baba :)
OdpowiedzUsuń