sobota, 20 grudnia 2014

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy







 Składniki:

biszkopt :
(pieczemy 2 sztuki)

6 jajek
1 szklanka cukru 
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
 1/2 szklanki maku Back Mit

Masa budyniowa:

1 budyń śmietankowy 
2 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny Palmy
1 opakowanie kandyzowanych skórek pomarańczy

Masa śmietanowa:

1 opakowanie galaretki truskawkowej
500 ml śmietany 36 % 
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
polewa czekoladowa
plus ozdobne gwiazdeczki 






Sposób wykonania:

Przygotowujemy 2 biszkopty.
Pieczemy je w blaszkach 32 x 25 cm.

Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Kolejno dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiego ciasta wsypujemy wraz z mąką mak BackMit.
Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na 2 części . Z biszkopta z makiem wykorzystujemy tylko jeden blat.


Przygotowujemy masę śmietanową :

Ubijamy śmietankę na  sztywno z dodatkiem cukru.
 Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie lekko przestudzona wlewamy do śmietany.
 Przekładamy na jeden blat jasnego biszkopta. Przykrywamy blatem biszkopta z makiem lekko dociskając.




Następnie przygotowujemy masę budyniową :

W garnku gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i margaryną oraz skórką pomarańczową.
W drugiej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do garnka i gotujemy gęsty budyń.
Przelewamy lekko przestudzony na biszkopt z makiem i przykrywamy ciastem jasnym.
Wierzch polewamy dowolna polewa i ozdabiamy wg własnego upodobania.





2 komentarze: