niedziela, 28 grudnia 2014

Ślimaczki świąteczne z grzybami i kapustą .

Ślimaczki świąteczne z grzybami i kapustą .







 Składniki:

800 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
szczypta soli
6 łyżeczek cukru
400 g miękkiej margaryny

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek 
1 cebula
2 łyżki oleju.
pieprz czarny do smaku.

Dodatkowo:

bułka tarta 
1 jajko





 Sposób wykonania;

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
W misce mieszamy mąkę z solą  i  cukrem.
 Wlewamy do niej rozczyn.
 Mieszamy, a następnie dodajemy miękką  margarynę i zagniatamy ciasto.
Wkładamy je do miski .
 Chłodzimy w lodówce 45 minut. 

Farsz : 

Kapustę gotujemy.
 Pieczarki  ścieramy na tarce jarzynowej i wraz z cebulką smażymy na oleju.
 Łączymy z odcedzoną i drobno pokrojoną kapustą.
 Doprawiamy do smaku pieprzem.


Po tym czasie wyjmujemy,wałkujemy na 4 mm placek.
 Wcześniej przygotowany farsz z kapusty i pieczarek wykładamy na ciasto.

Zwijamy w rulon.
Tniemy na 2 cm kawałki.
Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą .
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku.

1 komentarz:

  1. Ale bym sobie coś takiego zjadła... Tęskno mi za tymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń