niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto brzoskwinka.


Ciasto brzoskwinka.







SKŁADNIKI;

BISZKOPT;

4 JAJKA
2 ŁYŻKI MAKU
4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
4 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA


PLACEK WIERZCHNI

4 JAJKA
1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
2 ŁYŻKI MAKU


MASA:

1 PUSZKA BRZOSKWIŃ 
1 BUDYŃ WIŚNIOWY
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI WODY 



 DO NASĄCZENIA BISZKOPTU : 
SOK Z CYTRYNY PLUS 1/2 SZKLANKI PRZEGOTOWANEJ WYSTUDZONEJ WODY 
2 ŁYŻKI CUKRU.






SPOSÓB WYKONANIA;

BISZKOPT;
BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNA PIANĘ .KOLEJNO DODAJEMY CUKIER I ŻÓŁTKA.NA KONIEC WSYPUJEMY DELIKATNIE MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA ORAZ MAK.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY 25 X 32 CM .PIECZEMY 25 MINUT W TEMP 175 STOPNI.
STUDZIMY.


PLACEK WIERZCHNI.
UBIJAMY BIAŁKA  WSYPUJEMY DO NICH CUKIER PUDER. DELIKATNIE ŁĄCZYMY Z ŻÓŁTKAMI ORAZ MAKIEM. PIECZEMY W TEJ SAMEJ FORMIE OKOŁO 15 MINUT.


MIEDZY CZASIE PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ .;

ODLEWAMY SOK Z BRZOSKWIŃ .UZUPEŁNIAMY WODĄ TAK BY BYŁO 2 SZKLANKI PŁYNU. POŁOWĘ WLEWAMY DO GARNKA GOTUJEMY. RESZTĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM BUDYNIOWYM I MĄKĄ . WLEWAMY MIESZANKĘ NA GOTUJĄCY SIĘ SOK I GOTUJEMY GĘSTY BUDYŃ .STUDZIMY. 
MARGARYNĘ UCIERAMY NA BIAŁY PUCH ,NASTĘPNIE DODAJEMY DO ŁYŻCE BUDYNIU.
BRZOSKWINIE DROBNO KROIMY W KOSTKĘ I ŁĄCZYMY Z MASĄ .
BISZKOPT NASĄCZAMY WODĄ Z SOKIEM I CUKREM .WYKŁADAMY MASĘ BUDYNIOWĄ ,A NASTĘPNIE PRZYKRYWAMY CIASTEM. POSYPUJEMY CUKREM PUDREM I CHŁODZIMY 1 H W LODÓWCE.










                                                  SMACZNEGO .

4 komentarze:

  1. Prezentuje się zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu pyszności.Jak tak patrzę,to przychodzi mi na myśl, współpraca z Tobą.Ty Izunia pieczesz,a ja testuję.Ale jestem! łobuz,ale to tak smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najfajniej wyglądają te makowe piegi, ale całe ciasto do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń