środa, 7 maja 2014

Kluchy z grzybami

                      Kluchy z grzybami



Składniki:

1,5 kg ziemniaków 
mąka ziemniaczana 
sól do smaku

Farsz;

Dowolne grzyby leśne np opieńki
1 cebula
1 łyżeczka Kucharka uniwersalnego
Czarny pieprz do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżki śmietany 
1 l  wody




Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Studzimy i mielimy w maszynce .
W misce dociskamy delikatnie do dna i rysujemy krzyż .
1/4 części całości wyjmujemy a w dołek po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną .
Wyrabiamy ciasto.
Kształtujemy 2 wałki o średnicy około 5-6 cm i kroimy na 2 cm plastry.

Przygotowujemy farsz;

Grzyby już oczyszczone gotujemy do miękkości,studzimy ,a następnie drobno kroimy.
Cebule drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone grzyby.
Chwile smażymy by nadmiar płynu odparował.
Doprawiamy do smaku. Studzimy.
Odkładamy 3 łyżki grzybów.
Na każdy kawałek lekko spłaszczonego ciasta nakładamy łyżeczkę farszu.
Zlepiamy w kulę.
Gotowe kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie osolonego wrzątku.

Z odłożonym grzybów robimy sos.

Zalewamy je wodą ,gotujemy ,a następnie zaprawiamy mąką wymieszaną ze śmietaną.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.



                                 
                               Smacznego !

2 komentarze: