niedziela, 1 września 2013

Clafoutis z cukinią

     



        Moim zadaniem było zrobienia dania na imprezę z  np.Sosem sałatkowy francuskim, Sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym, Party DIP czosnkowym, Party DIP meksykańskim lub Party DIP barbecue Prymat. Wszystkie bardzo przydatne w kuchni warte do spróbowania.
     Ja postanowiłam zrobić eksperymentalnie  wilgotny rodzaj omletu z Sosem sałatkowym paprykowo -ziołowym.








                                   

 

                                       Clafoutis z cukinią 

 

 

Składniki;


200 g pomidorków koktajlowych 
60 g żółtego sera 
4 duże jajka
40 g mąki pszennej
150 ml śmietany 18 %
1 czerwona cebula
1 Sos sałatkowy paprykowo - ziołowy Prymat
2 łyżki oleju
szczypta soli
2 szczypty czarnego pieprzu.
skórka z jednej małej cukinii.
masło do  smarowania foremek





 

 

Sposób przygotowania:

Kokilki smarujemy masłem.
 Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C .

Zaczynamy przygotowanie omletu od zmiksowania jajek ze szczyptą soli.  
Sos sałatkowy mieszamy w oleju i odstawiamy na 5 minut.
Do zmiksowanych jaj dosypujemy przesianą mąkę .
Wlewamy śmietanę  oraz odstawiony sos.
Miksujemy na jednolite ciasto.
Cebule kroimy w drobna kosteczkę ,ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy do ciasta.
Doprawiamy pieprzem.
W kokilkach układany 1 - 1,5 cm paski cukinii po okręgu tak by dotykały ich ścianek.
Zmiksowaną masę przelewamy pomału do każdej z nich.
Na wierzchu układamy umyte pomidorki koktajlowe wraz z ogonkami.
Wstawiamy na kratkę w piekarniku i pieczemy 40 minut.
Wyjmujemy i studzimy. 
Delikatnie cienkim nożem rysujemy po okręgu kokilki by omlet się odkleił ,obracamy do góry dnem i wyjmujemy delikatnie na dłoń ,następnie układamy pomidorkami do góry na talerzu.

















Efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje, a sos nadaje mu fajnego posmaku.


SMACZNEGO ....





1 komentarz: